gifter i leksaker

Att vi lever i ett samhälle fyllt av kemikalier är nog de allra flesta medvetna om.
Men det faktum att vi sen andra världskriget har gått från en miljon ton per år, till 500 miljoner ton kemikalier per år är riktigt skrämmande. Kemikalieindustrin är den bransch som växer snabbast i världen.
Kemikalier finns i det mesta runt omkring oss,  och många av kemikalierna som anses som hälsofarliga hittas framförallt i kläder och leksaker.

Miljöaktuellt skiver om en studie i Göteborg som visar att 5 av 13 testade produkter av mjukgjord plast avsedda för barn släppte ifrån sig giftiga ämnen
. Det är inte plasten i sig som är giftig utan restkemikalierna, tillsatskemikalierna och nedbrytningsprodukterna som används när plastprodukterna görs.


Jag försöker undvika plast i den mån som går till Love (men han har både plastnappar och muggar plus ett par plastleksaker han fått i present av släkt.)
Imorgon ska jag försöka skiva ner några enkla, miljövänliga alternativ som jag använt mig av för att undvika onödiga kemikalier när det kommer till leksaker, blöjor, babyhudvård, kläder osv.
Att vi lever i ett samhälle fyllt av kemikalier är nog de flesta medvetna om.
Det faktum att vi sen andra världskriget har gått från en miljon ton per år, till 500 miljoner ton kemikalier per år är riktigt skrämmande. Kemikalieindustrin är den bransch som växer snabbast i världen.
Kemikalier finns i det mesta runt omkring oss,  och många av kemikalierna som anses som hälsofarliga hittas framförallt i kläder och leksaker.
Miljöaktuellt skiver om en studie i Göteborg som visar att 5 av 13 testade produkter av mjukgjord plast avsedda för barn släppte ifrån sig giftiga ämnen. Det är inte plasten i sig som är giftig utan restkemikalierna, tillsatskemikalierna och nedbrytningsprodukterna som används när plastprodukterna görs.
Vi försöker att undvika plastleksaker till Love och det finns många plastfria, roliga och miljövänliga leksaker. Sen är det inte så att Love inte har plastleksaker alls, han har några plastleksaker som han fått i present av släkten plus sandlådelaksaker.
Men vi försöker tänka miljövänligt (och giftfritt) i den mån som går, och imorgon ska jag skiva mer om detAtt vi lever i ett samhälle fyllt av kemikalier är nog de flesta medvetna om

för ett år sedan

hade jag kindpiercingar och snelugg...

 


Love hade nyligen lärt sig krypa och fick uppleva att sitta utomhus och plocka i gräset för första gången.

earthlings

I senaste numret av Djurens rätts medlemstidning stod det att 7 av 10 turnerande cirkusar i Sverige har djur med i sina nummer.
Här i Växjö står det stora skyltar överallt om en kommande cirkus där djur kommer medverka och jag får ont i magen varje gång jag ser dom där skyltarna. Jag hoppas att Sverige kommer följa bla. Grekland, Österrike och Kroatiens beslut att införa förbud för djur på cirkus.

Jag tänker också passa på att tipsa om filmen Earthlings, som är en av de bättre och starkaste (och hemska)mdjurrättsdokumentärerna jag sett. Jag tror ingen kan se den utan att bli berörd och och det är verkligen en film alla borde se.

Här är hela dokumentären:

hustle

Den här veckan har vi haft kräksjuka på löpande band här hemma. Jag var sist ut och dagen efter att kräkandet upphörde vaknade jag med ögoninflammation (andra på tre veckor) och jag och Jesper har åkt på en dunderförkylning. 

Love sover och jag passar jag på att virka, lyssna på Tunng och ta det så lungt som går och förhoppningsvis har  kallsvettandet och trycket över lungorna blivit lite bättre tills imorgon.

three little birds

Satt upp tre små fåglar i Loves fönster med hjälp av en pinne jag hittade nedanför ett träd på vår gata och lite snöre. Snabbt och vårigt hemmafixande.

Storalilla barnet

I förrgår blev Love 19 månader. Han är inte en bebis längre, utan ett litet barn. Ett litet barn med vilja av stål och med ett temperament som heter duga. Ett alldeles fantastiskt underbart litet barn. 

Vid 19 månaders ålder föredrar han att gå på tå framför att gå med hela fötterna. Det är något han börjat med de senaste veckorna. 
Han slänger själv sin blöja i papperskorgen efter att den är bytt och han älskar att "diska" och står gärna och leker med vattnet i evigheter. Att vara utomhus är också en stor favorit.
Förskolan trivs Love bra på och vi är väldigt nöjda med att vi valt en Waldorfförskola till Love. Tiderna 9-13.30 fyra dagar i veckan är dessutom alldeles lagom och vi får mycket tid tillsammans.
På nätterna samsover vi vilket vi alltid har gjort, och för tillfället vill han gärna hålla om mig och sova näranära. Han lägger armarna om mig precis som när han kramas och vi håller om varandra. Det är något som varierar och periodvis vill han ligga 20 cm ifrån mig och ibland som ett plåster. 
Pappan gillar han att gosa med också såklart, men på nätterna är det mest mamma som duger. Likaså när vi är iväg och när han är ledsen. Inte helt ovanligt kanske.


 

hemma hos oss

En vit lampfot har målats rosa och en vit lampskärm är utbytt mot en solig gul och oj så nöjd jag är. Jag skulle utan problem kunna överdosera färg i mängder när det kommer till inredning ♥

decourpagehyllan har bytt plats och står numera vid den påbörjade foto/bildhörnan

och sovrummet är hopplöst tråkigt som vanligt.  Det blir aldrig riktigt bra men någongång ska jag försöka få till det riktigt mysigt.


lovely homes
iväg

Idag är jag och Love hos min mamma och stannar tills imorgonkväll (torsdag). På fredag förmiddag åker jag, Jesper och Love till Öland med Jespers familj och stannar över helgen. Och helgen som var spenderade barnet och jag i Göteborg. Full rulle med andra ord, men från och med nästa vecka har vi inget planerat alls vilket känns lite tråkigt nästan.
Nu ska jag passa på att kvällsmeditera innan det är dags att sova.

kärlek.


RSS 2.0